IKSU tog extra poängen i giganternas kamp

9 februari 2019 20:45

KAIS Mora IF på besök i Umeå för att göra upp i giganternas kamp mot rivalen IKSU. En match som bjöd på allt man vill se i ett toppmöte. Allt utom tre poäng in på Mora kontot.

1:a perioden

Första perioden är som taget ur analyshäftet. Det är två lag som mest går ut och känner på varandra i den första halvan av perioden. Och även om IKSU har ett litet spelövertag så känns det som att Mora är det lag som kommer till lite vassar lägen och till fler avslut. Som t. ex. när Hultgren som snyggt dragit både back och målvakten och som bara ska lägga in bollen i mål, men där den sista touchen inte riktigt ville. IKSU är ändå det lag som gör matchens första mål. I den 16:e minuten bryter man en långboll och kontrar in 1-0, där Emelie Wibron är sist på bollen. Och bara i nästa byte utökar de också sin ledningen till 2-0. Det är en rejäl närkamp vid mittplan där bollen sedan når fram till en friställd Amanda Delgado Johansson. Spelmässigt är perioden fortsatt jämn och Mora ska till att få in en reducring. På en omställningen är det Lisa Svarfvar som petar fram bollen till Johanna Hultgren som gör 2-1. 2-1 är också det resultat som står sig perioden ut.

2:a perioden

Hemmalagets Alice Granstedt får tidigt av den andra perioden en utvisning. Och här ges Mora ett ypperligt tillfälle att få till en kvittering. Här måste jag dock citera kommentatorn på Sslplay.se "IKSU med den bästa chansen" och IKSU med vad som förmodligen var de enda två målchanserna som fanns under dessa två utvisningsminuter. Så här får man bakläxa i Mora, tillfällen som dessa i matcher av den här karaktären måste man kunna ta tillvara bättre på. Sen får man inte ta ifrån IKSU det arbete som de utför i sitt boxplay. I minuten fem går således IKSU upp till en 3-1 ledning, man vänder spelet på Mora och Amanda Delgado Johansson behöver bara stå och vänta på att bollen ska komma till henne vid den bortre stolpen. Efter målet blir det ett par minuter med böljande spel och chanser åt båda hållen, närmst ett mål kommer Anna Wijk med en klockren stolpträff. I den 10:e minuten är det reducerat. IKSU försvaret glömmer helt bort Moa Gustafsson, men det gör inte hennes kedjekompis Lisa Svarfvar som hittar henne med en passning och G behöver bara trycka upp bollen i nättaket! Och i den 13:e minuten får Mora ett nytt försöka i powerplay. Och även om det är samma pp formation som sist känns det som fem helt nya spelare, och vi behöver inte vänta alltför länge innan det är kvitterat, det är återigen Moa Gustafsson som är sist på bollen. Och efter målet har Mora ett rejält momentum i matchen och är bättre än sina motståndare, och det känns som att ett ledningsmål kommer när som helst. 3-3 håller sig emellertid perioden ut.

3:e perioden

Periodenvilan var välbehövlig för IKSU's del. Det momentum Mora hade har också lagt sig vid vilan och IKSU kontrollerar lite mer boll än Mora i början. IKSU får i den femte minuten också en utvisning med sig. I det efterföljande powerplayet är det Mora som gör mål i numerärt underläge och tar ledningen, Mora tilldöms straff och det är kapten Anna Wijk som kliver fram och visar vägen, 3-4! Mora med en ledning blir nu rejält tillbaka tryckta, men det ser inte ut att besvära dem särskilt mycket. För även om IKSU har boll så kommer de aldrig riktigt till några riktigt bra målchanser. Mora gör det riktigt svårt för dem och kan själva istället gå på omställningar som är nära på att man utökar sin ledning ytterligare. Och ju längre tiden går desto intensivare blir matchen. Kvittering för IKSU kommer trots allt i den 17:e minuten. IKSU får utdelning på sin höga press och sist på bollen vid kvitteringsmålet är Myra Aggestål. I slutet hettar det till ordentligt i matchen. Och med tre sekunder kvar att spela visas Johanna Hultgren ut för otillåten trängning. Frustrationen är enorm vid Moras bänk, då Cornelia Fjellstedt bara några sekunder tidigare täckt Hultgrens skott, och detta liggande. 4-4 står sig det tre återstående sekunderna och gigantkampen tas till förlängning.

Förlängning:

Johanna Hultgren börjar som sagt utvisad och IKSU spela ungefär halva förlängningstiden i fyra mot tre. 01:26 in i förlängningen sätter IKSU också det avgörande målet i matchen. Det är Vera Kauppi som serverar Sofia Joelsson och matchen är slut 5-4.

Det är en match som är otroligt jämn. Och beroende på vad du gillar att se när du kollar på innebandy kommer du att säga att IKSU eller Mora är det bättre laget matchen igenom. Lagen har perioden då man är starkare än de andra och sedan tvärtom. Men med det faktum att Mora hämtar ett 3-1 underläge och vänder det till en ledning, så är det riktigt starkt jobbat av dem. Och matchen hade förmodligen kunnat sluta med en udda målsvinst till vardera av lagen. Men precis som i höstas vann IKSU med just udda målet. Och till de Gratulerar KAIS Mora IF IKSU. Det känns dock inte som att det är sista gången dessa lag ska göra upp denna säsong...

Målskyttar Mora: Moa Gustafsson x2, Johanna Hultgren och Anna Wijk.

Målskyttar IKSU: Amanda Delgado Johansson, Emelie Wibron, Myra Aggestål och Sofia Joelsson.

I nästa match tar KAIS Mora emot Karlstad IBF hemma i Idre Fjäll Arena. Matchen spelas redan nu på fredag, 15:e februari, klockan 19:00. Vi ses där!