Lördag
23 Mar 1 match

Tung förlust i prestigemötet mot IKSU

24 oktober 2018 20:35

Det är två av världens bästa innebandy lag som ställs mot varandra. Ja, man förstår redan på den meningen att detta inte bara är en helt vanlig match i damernas Svenska Superliga. Rivaliteten mellan lagen växer sig starkare för varje år som går och lagen har de senaste åren prenumererat på SM-final platserna, där lagen dessutom har ställts mot varandra i de två senaste finalerna. Och där IKSU dragit det längsta strået båda gångerna.

När jag anländer till Idre Fjäll Arena går jag mot omklädningsrummen för att hälsa på tränarna. Redan vid spelaringången hör jag och känner basen från musiken som pumpar ut en energihöjande rytm, Anna Wijk står och byter grepplinda på sin klubba, ingenting får bli fel, allt måste kännas perfekt, så att man kan slå den där precisa genomskäraren...

1: a perioden

Matchen startar och den känsla jag känt av när jag anlände, fokuset jag upplevde under uppvärmningen gav utdelning direkt, redan efter 21 sekunder dunkar Lina Svarfvar upp bollen i högra krysset i IKSU målet, hon assisterades av Elin Reinestrand. Och innan IKSU ens förstått att de ligger under med 1–0 har Mora utökad sin ledning till 2–0. My Kippilä hittar över till Malin Alkelöw som distinkt drar in den på volley!

Det finns ingenting att klaga på när det gäller fart och intensitet i inledningen av matchen, 09:39 in i matchen leder och den höga intensiteten till matchens första utvisning. Det är Jonna Stenvall som får gå och sätta sig, 2 minuter för slag. Moras Powerplay är inte helt utan chanser, men IKSU lyckas att hålla tätt bakåt.

13–14 minuter in i matchen är det egentligen försöka gången IKSU verkligen kontrollerar bollen, och efter att dominerat bollinnehavet en förmånlig stund reducerar också gästerna. Klockan står på 14:22 när Oona Kauppi påpassligt gör sitt första för dagen. En hög intensiv fösta periods slutar också 2–1 till Mora.

2: a perioden

Andra perioden börjar som den första slutat, ingen får vila med boll. Men det dröjer till 06:48 innan vi hittar periodens första mål. Det är Veera Kauppi som presenterar sig för dagen. Veera bågar runt sin spelar och (måste jag erkänna) elegant drar upp den i Amanda Hills högra kryss. Hon assisteras utav Ellinor Berling.

Cirka tre minuter senare göra Veera nästan en repris på sitt tidigare mål, denna gång noteras Tova Eriksson för assisten, klockan visar 09:29 och IKSU har nu hämtat underläge 0–2 och vänta till 2–3, vilket även blir slutresultatet för denna period.

3:e perioden

Det dröjer inte länge innan tredje perioden får sitt första mål. IKSU får ett offensivt frislag och när Mora står och sover lite lyfter Tova Eriksson den snabbt mot Oona Kauppi som viftar in den vid bortre stolpen. Resultattavlan visar 2–4 00:48 in i perioden.

06:05 utökar IKSU sin ledning till 2–5. Oona gör sitt tredje mål för dagen där hon ännu en gång assisteras av Tova Eriksson. Och uppförsbacken för Mora börjar att se brant ut…

Efter ett omdiskuterat domslut (av IKSU håll), fanns verkligen ingenting att diskutera, IKSU får 2 minuter för ”för många spelar på plan” och Kais Mora får ett nytt försöka i Powerplay. Denna gång får man också utdelning, 11:15 står klockan på när My Kippilä trycker inte reduceringen till 3–5, hon assisteras av Elin Reinerstrand.

Kais Mora pressar högt för ytterligare reducering, vilken gör dem sårbara för omställningar. Det utnyttjar också IKSU, 14:11 utökar Alice Granstedt IKSU:s ledning till 3–6, hon assisteras utav Sofia Joelsson.

Mora har dock inte gett upp utan går för att försöka komma ikapp. Och man får utdelning på sitt press -spel, Johanna Hultgren hittar Malin Alkelöw på sin favoritposition vid bortre, och där gör hon inga misstag. 4–6 vid tiden 16:25 av tredje.

Vid en minut kvar av matchen och två mål upp tar Kais Mora Timeout. Givetvis tar man ut sin målvakt Amanda Hill för att kunna spela med en utespelare mer. IKSU lyckas dock ganska omgående att erövra boll och efter en snabb omställning tilldöms man också straff. In med Amanda Hill i målet igen för att förneka Veera Kauppi sitt hattrick, vilket Amanda också och matchen lever!

MÅL, med 11 sekunder kvar av matchen gör Malin Alkelöw sitt tredje mål för kvällen när hon styr en boll som Elin Reinestrand lastat mot kassen. Nu är det IKSU:s tur att ta timeout, man vill givetvis prata ihop sin defensiv för de sista återstående sekunderna av matchen. Men trotts ett febrilt försök att hitta kvitteringen håller IKSU undan och besegrar Kais Mora, slutresultat 5–6.

Matchresultatet innebär att IKSU får äran att förbli obesegrade under ordinarietid. För Kais Mora gäller nya tag på fredag då man ställs mot Karlstad.

Christoffer Suominen om matchen

• Vi börjar första 10 bra, bra förflyttning med boll och bra fart. Sedan har vi en sämre period i på ca 30 min i matchen och IKSU får kontrollera för mycket boll. Vi rycker upp oss med det är tyvärr inte tillräckligt ikväll.